Премиерът акад. Николай Денков ще участва днес в Брюксел в Срещата

...
Премиерът акад. Николай Денков ще участва днес в Брюксел в Срещата
Коментари Харесай

Лидерите от ЕС решават за финансовата помощ на Украйна и перспективата ѝ за членство в съюза

Премиерът акад. Николай Денков ще взе участие през днешния ден в Брюксел в  Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани  и в постоянното съвещание на  Европейския съве т, което ще се състои на 14 и 15 декември.

На съвещанието на Европейския съвет държавните и държавни ръководители ще обсъдят  отговора на Европейски Съюз на съветското настъпление в Украйна , солидарността на Европейски Съюз с Украйна, политиката за разширение на Европейски Съюз, дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, както и  съдействието в региона на сигурността и защитата , показаха от държавната пресслужба.

В същото време ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен  прикани 27-те водачи на блока да поддържат огромната финансова помощ за Украйна  и упоритостите на Киев за договаряния за участие, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Трябва да дадем на Украйна това, от което тя се нуждае, с цел да бъде мощна през днешния ден. За да може на следващия ден да бъде по-силна на масата на договарянията, когато ще договаря за дългогодишен и обективен мир “, съобщи ръководителят на Европейска комисия пред евродепутатите преди ден.

На срещата в Брюксел  „ ще се застъпя за дълготрайна и надеждна финансова поддръжка за Украйна  през идващите години. Става дума за сигурността на Европа и това е приоритет за Германия “, съобщи от своя страна немският канцлер Олаф Шолц.

Другата основна среща – водачите на Европейски Съюз и на страните от Западните Балкани ще се съберат в Брюксел една година след Срещата на върха през 2022 г, която се състоя в Тирана. Инициативата ще даде опция да се  препотвърди вероятността за участие на Западните Балкани в Европейски Съюз , както и нуждата от устойчиви и необратими достижения на сътрудниците в региона на промените, основаващи се на полезностите и правилата на Европейски Съюз.

„ Разширяването е геостратегическа инвестиция в мира, сигурността и просперитета “, написа по-рано ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел в обществената платформа X.

Ден преди срещата на водачите на Западните Балкани с тези на Европейски Съюз, министрите на страните членки на съюза, одобриха  пакета за разширението  и изводите, като в частта за  Косово и Сърбия беше очебийно , че отговорностите, произлизащи от Основното съглашение, ще бъдат включени в присъединителните процеси на двете страни.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР